Dzień dobry!

Potrzebujesz szybkiej wyceny usługi porządkowej?

Chciałbyś się z nami skontaktować?

Zadzwoń, wyślij maila lub skorzystaj z czatu poniżej.

Jesteśmy do Twojej dyspozycji!

 

+48 798 063 182
wycena@cleaner.com.pl
Szybka wycena

28.06.2021

Jak utrzymać porządek w biurowej kuchni, coffee pointach?

Jak utrzymać porządek w biurowej kuchni, coffee pointach?

Nie bez przyczyny ktoś nadał pomieszczeniom nazwy: biuro, chill room, kuchnia, toaleta. Każdą z tych stref sprzątamy inaczej, ponieważ do każdej używamy innych środków/preparatów chemicznych oraz innych ściereczek.

Jednym z zadań firm świadczących usługi porządkowe jest utrzymanie w idealnym porządku biurowej kuchni, aneksu, miejsca spożywania posiłków wszystkich pracowników biura. Porządków w biurowych kuchniach, aneksach, czy jadalniach nie można uogólniać, jest to zadanie wymagające dużej dyscypliny od obu stron. Ustalony harmonogram sprzątań zazwyczaj obejmuje 1-3 wejścia do takiego pomieszczenia, jest to przede wszystkim uzależnione od wielkości firmy i ilości jej pracowników .

Kuchnie biurowe z reguły nie są za duże i jednocześnie może przebywać w nich  niewielka ilość osób.

Prace w kuchni możemy podzielić na dwie części- porządki codzienne i sprzątanie cykliczne np. jeden raz w tygodniu czy dwa razy w miesiącu.

W tym czasie wykonuje swoje obowiązki, które polegają głównie na:

Sprzątanie codzienne

  • starcie blatu i stolików
  • ustawienie krzeseł
  • załadowanie i wyładowanie zmywarki
  • ręczne umycie naczyń
  • sprzątnięcie przy ekspresie do kawy (umycie tacki, wężyka do mleka, dosypaniu kawy)
  • sprzątnięcie przy dystrybutorze wody
  • przetarcie z zewnątrz frontów szafek
  • przetarcie z zewnątrz lodówki i mikrofalówki
  • uzupełnienie materiałów higienicznych i chemicznych (mydło w płynie, ręczniki papierowe, płyn do naczyń, ściereczki, gąbeczki)
  • umycie posadzki
  • dezynfekcja miejsc często dotykanych (klamki, poręcze, uchwyty od lodówki, mikrofalówki, włączniki)
  • wyniesienie śmieci i wymiana worków w koszach.

Sprzątanie cykliczne

  • umycie wewnątrz szafek i szuflad
  • umycie płytek na ścianie
  • umycie krzeseł
  • doczyszczenie posadzki (doczyszczenie fug)
  • umycie lodówki wewnątrz
  • usunięcie z lodówki przeterminowanych produktów
  • umycie mikrofalówki wewnątrz
  • odkamienienie czajnika
  • umycie okien
  • odkurzenie żaluzji
  • odkurzenie elementów na wysokości (wiszących lamp, elementów podsufitowych, kamer, czujników dymu, itp.)

Kuchnia to miejsce spożywania posiłków, odpoczynku, picia kawy, integracji pracowników, dlatego zapewnienie czystości w tym miejscu jest niezwykle ważne.

Pracownicy biura pracują często w niestandardowych godzinach, dlatego harmonogram sprzątania musi być elastyczny i odbywać się kilka razy w ciągu dnia.

Środki czystości

Dobór środków czyszczących i pielęgnacyjnych ma duże znaczenie, ponieważ odpowiednie preparaty zwiększają efektywność pracy nie niszcząc powierzchni. Firmy porządkowe korzystają z bogatego asortymentu, który oferują producenci chemii, mają dostęp do produktów najwyższej jakości. Dedykowane płyny, mleczka, środków odtłuszczających, preparaty do czyszczenia stali nierdzewnej, preparaty nabłyszczające, płyny do dezynfekcji blatów i urządzeń kuchennych są na co dzień stosowane w tej branży.

Jak to działa

Firma utrzymująca czystość w biurze po zapoznaniu się ze zwyczajami, schematami i przyzwyczajeniami panującymi wśród pracowników biura staje się pomocna i wydaje się prawie “niewidoczna” podczas wykonywania swoich czynności. Nawiązanie wspólnego porozumienia pomiędzy pracownikami biura i serwisem sprzątającym pomaga w lepszym i spójniejszym funkcjonowaniu.

Schematyczność działania firmy porządkowej przyczynia się do właściwego funkcjonowania przestrzeni kuchennej. Kuchnię należy przygotować i zdezynfekować przed otwarciem biura. Serwis poranny uzupełnia ręczniki kuchenne, płyn do mycia naczyń, dosypuje kawę do ekspresu, uzupełnia cukier, wyjmuje czyste naczynia ze zmywarki i ustawia w szafkach. Kolejne sprzątanie, w zależności od ustalonego harmonogramu odbywa się około południa. Wówczas pracownik sprzątający wyciera stoliki, ustawia krzesła, uzupełniane materiały higieniczne i spożywcze. Ostatnie sprzątanie odbywa się wieczorem, gdzie prace serwisu porządkowego są bardziej zaawansowane. Serwis wieczorny odkurza podłogę w kuchni, myje ją, wyrzuca śmieci, czyści ekspres do kawy, przeciera fronty szafek, mikrofalówkę, lodówkę, włącza zmywarkę, czyści zlew i armaturę. Tak przyjęty schemat sprzątania sprzyja utrzymaniu porządku w kuchni. 

Każdy w spokoju może wykonywać swoje czynności i nie wchodzić sobie w drogę. Miłym gestem jest, gdy pracownicy biura mają chęć wkładania brudnych naczyń bezpośrednio do zmywarki. Przestrzeń kuchni wygląda wtedy dobrze i inni pracownicy biura mogą z niej swobodnie korzystać. Pracownik porządkowy wykorzysta zaoszczędzony czas na sprzątnięcie innej części kuchni.

Firma porządkowa pilnuje godzin sprzątania, by pracownicy biura cieszyli się czystą i higieniczną przestrzenią.

„Kuchnia jest sercem biura.”