Strefy często dotykane
Kiedy mówimy o czystości w miejscu pracy musimy wspomnieć o strefach często dotykanych.
Z perspektywy czasu mamy znacznie większą wiedzę i możliwości, aby ochronić siebie nawzajem. Niestety nie jesteśmy w stanie uniknąć przebywania w tym samym miejscu z ludźmi o różnej kulturze osobistej, dlatego dezynfekcja jest elementem koniecznym.
Dzielenie wspólnie pokoi, kuchni, toalet, korytarzy, dotykanie tych samych przedmiotów, klamek, włączników, przycisków wind, itd. stwarza okazje do przenoszenia się groźnych wirusów i bakterii. Stricte sprzątanie biurek, monitorów, klawiatur, myszek (sprzętów ciągle dotykanych), klamek – zazwyczaj odbywa się bardzo rzadko, albo wcale.
Osoby zatrudnione w firmach sprzątających mają często zakaz dotykania przedmiotów osobistych znajdujących się na biurku pracowników. Pracownik firmy, nie oszukujmy się, rzadko sam myje biurko, a jeśli już to robi, to stosując tylko podstawowe środki (np. jednorazowe chusteczki). To tylko sprzątanie powierzchowne, które z dezynfekcją nie ma nic wspólnego. A szczególnie teraz w dobie panowania pandemii o dezynfekcję powinniśmy szczególnie zadbać.
Dezynfekcji warto dokonywać zawsze, a teraz, gdy pracownicy (albo większość) pracuje zdalnie, mamy do tego większa swobodę.
UWAGA!!! Wirusy mogą pozostawać na zanieczyszczonych powierzchniach naprawdę długo – nawet do 28 dni. A to oznacza, że dezynfekcja jest konieczna właśnie teraz, by wszyscy mogli bezpiecznie wrócić do pracy. Proces ten powinien być zawsze regularnie powtarzany, np. w weekendy, gdy biura są opustoszałe.
Fachowa firma sprzątająca na pewno zapewni Państwu taką formę bezpieczeństwa.
Recepcja, strefa wejścia i obszary wspólne
• klamki do drzwi i okien i powierzchnie wokół klamek
• blat recepcji
• stojaki na ulotki i czasopisma
• krzesła i fotele (punkty dotykowe)
• stoliki, szafki, meble (punkty dotykowe)
• przyciski przywołania i sterowania windy
• poręcze schodowe
• przełączniki oświetlenia oraz zmywalne powierzchnie wokół nich
• termostaty przy grzejnikach
• sterowniki klimatyzacji i wentylacji
Miejsce pracy
• klawiatura i mysz komputerowa
• wyłączniki monitorów oraz ekrany dotykowe
• obszar roboczy blatu biurka i szuflada na klawiaturę
• aparaty telefoniczne i zestawy słuchawkowe
• uchwyty szafek i szuflad oraz punkty dotykowe regałów
• krzesła i fotele biurowe (punkty dotykowe)
• uchwyty, szuflady oraz elementy sterowania urządzeniami (drukarka, kopiarka, skaner, niszczarka, itp.)
• piloty zdalnego sterowania i sterowniki (TV, projektor, sprzęt audio, klimatyzacja, wentylacja itp.)
Kuchnia/ kantyna
• klamki do drzwi i okien oraz powierzchnie wokół klamek
• krawędzie drzwi
• przełączniki oświetlenia oraz zmywalne powierzchnie wokół nich
• krany, baterie zlewozmywakowe i umywalkowe
• dozownik mydła, ręczników i serwetek
• uchwyty i elementy sterowania (włączniki, pokrętła, przyciski, itp.) urządzeń kuchennych (lodówka, kuchenka, zmywarka, czajnik, ekspres do kawy, dystrybutor wody)
• uchwyty szafek i szuflad
• blaty szafek kuchennych i stołów
• pokrywy pojemników na odpady
Sanitariaty
• klamki do drzwi i okien oraz powierzchnia wokół klamek
• przełączniki oświetlenia oraz zmywalne powierzchnie wokół nich
• baterie umywalkowe, krany
• blaty przy umywalkach
• dozowniki mydła, ręczników i papieru toaletowego
• pokrywa pojemnika na śmieci
• przyciski spłukiwania
• deski sedesowe
• uchwyty szczotek toaletowych
Magazyn
- Stanowiska pracy ( biurko, klawiatura, myszka*)
- Rączki od wózków paletowych, widłowych, etc
- Balustrady, klamki, włączniki, etc.
Podsumujmy
Podczas całego procesu dezynfekcji najważniejsze są:
1. SYSTEMATYCZNOŚĆ (dezynfekcja odbywa się codziennie o tej samej porze po sprzątaniu zasadniczym, dezynfekcją kończymy sprzątanie a nie rozpoczynamy, powierzchnie pozostają odkażone i przygotowane dla pracowników)
2. SKUTECZNE I BEZPIECZNE ŚRODKI (środki bezpieczne dla ludzi, biodegradowalne, o odpowiednim stężeniu alkoholu)
3. ZLECENIE USŁUGI PROFESJONALISTOM (osoby wykonujące dezynfekcję są odpowiednio przeszkolone i mają wiedzę, jakiego środka użyć do danej powierzchni)
4. ZASTOSOWANIE NAJBARDZIEJ SKUTECZNEJ METODY (preparaty i płyny dezynfekcyjne, atestowane urządzenia – ozonatory)
„Mistrzostwo w każdej dziedzinie wymaga pracy, pracy i jeszcze raz pracy…” – William Clement Stone