Dzień dobry!

Potrzebujesz szybkiej wyceny usługi porządkowej?

Chciałbyś się z nami skontaktować?

Zadzwoń, wyślij maila lub skorzystaj z czatu poniżej.

Jesteśmy do Twojej dyspozycji!

 

Szybka wycena

17.05.2021

Jak często należy sprzątać strefy często dotykane na powierzchniach biurowych

Jak często należy sprzątać strefy często dotykane na powierzchniach biurowych

Strefy często dotykane

Kiedy mówimy o czystości w miejscu pracy musimy wspomnieć o strefach często dotykanych.

Z perspektywy czasu mamy znacznie większą wiedzę i możliwości, aby ochronić siebie nawzajem. Niestety nie jesteśmy w stanie uniknąć przebywania w tym samym miejscu z ludźmi o różnej kulturze osobistej, dlatego dezynfekcja jest elementem koniecznym.

Dzielenie wspólnie pokoi, kuchni, toalet, korytarzy, dotykanie tych samych przedmiotów, klamek, włączników, przycisków wind, itd. stwarza okazje do przenoszenia się groźnych wirusów i bakterii. Stricte sprzątanie biurek, monitorów, klawiatur, myszek (sprzętów ciągle dotykanych), klamek – zazwyczaj odbywa się bardzo rzadko, albo wcale.

Osoby zatrudnione w firmach sprzątających mają często zakaz dotykania przedmiotów osobistych znajdujących się na biurku pracowników. Pracownik firmy, nie oszukujmy się, rzadko sam myje biurko, a jeśli już to robi, to stosując tylko podstawowe środki (np. jednorazowe chusteczki). To tylko sprzątanie powierzchowne, które z dezynfekcją nie ma nic wspólnego. A szczególnie teraz w dobie panowania pandemii o dezynfekcję powinniśmy szczególnie zadbać.

Dezynfekcji warto dokonywać zawsze, a teraz, gdy pracownicy (albo większość) pracuje zdalnie, mamy do tego większa swobodę.

UWAGA!!! Wirusy mogą pozostawać na zanieczyszczonych powierzchniach naprawdę długo – nawet do 28 dni. A to oznacza, że dezynfekcja jest konieczna właśnie teraz, by wszyscy mogli bezpiecznie wrócić do pracy. Proces ten powinien być zawsze regularnie powtarzany, np. w weekendy, gdy biura są opustoszałe.

Fachowa firma sprzątająca na pewno zapewni Państwu taką formę bezpieczeństwa.

Recepcja, strefa wejścia i obszary wspólne

• klamki do drzwi i okien i powierzchnie wokół klamek
• blat recepcji
• stojaki na ulotki i czasopisma
• krzesła i fotele (punkty dotykowe)
• stoliki, szafki, meble (punkty dotykowe)
• przyciski przywołania i sterowania windy
• poręcze schodowe
• przełączniki oświetlenia oraz zmywalne powierzchnie wokół nich
• termostaty przy grzejnikach
• sterowniki klimatyzacji i wentylacji

Miejsce pracy

• klawiatura i mysz komputerowa
• wyłączniki monitorów oraz ekrany dotykowe
• obszar roboczy blatu biurka i szuflada na klawiaturę
• aparaty telefoniczne i zestawy słuchawkowe
• uchwyty szafek i szuflad oraz punkty dotykowe regałów
• krzesła i fotele biurowe (punkty dotykowe)
• uchwyty, szuflady oraz elementy sterowania urządzeniami (drukarka, kopiarka, skaner, niszczarka, itp.)
• piloty zdalnego sterowania i sterowniki (TV, projektor, sprzęt audio, klimatyzacja, wentylacja itp.)

Kuchnia/ kantyna

• klamki do drzwi i okien oraz powierzchnie wokół klamek
• krawędzie drzwi
• przełączniki oświetlenia oraz zmywalne powierzchnie wokół nich
• krany, baterie zlewozmywakowe i umywalkowe
• dozownik mydła, ręczników i serwetek
• uchwyty i elementy sterowania (włączniki, pokrętła, przyciski, itp.) urządzeń kuchennych (lodówka, kuchenka, zmywarka, czajnik, ekspres do kawy, dystrybutor wody)
• uchwyty szafek i szuflad
• blaty szafek kuchennych i stołów
• pokrywy pojemników na odpady

Sanitariaty

• klamki do drzwi i okien oraz powierzchnia wokół klamek
• przełączniki oświetlenia oraz zmywalne powierzchnie wokół nich
• baterie umywalkowe, krany
• blaty przy umywalkach
• dozowniki mydła, ręczników i papieru toaletowego
• pokrywa pojemnika na śmieci
• przyciski spłukiwania
• deski sedesowe
• uchwyty szczotek toaletowych

Magazyn

  • Stanowiska pracy ( biurko, klawiatura, myszka*)
  • Rączki od wózków paletowych, widłowych, etc
  • Balustrady, klamki, włączniki, etc.

Podsumujmy

Podczas całego procesu dezynfekcji najważniejsze są:

1.    SYSTEMATYCZNOŚĆ (dezynfekcja odbywa się codziennie o tej samej porze po sprzątaniu zasadniczym, dezynfekcją kończymy sprzątanie a nie rozpoczynamy, powierzchnie pozostają odkażone i przygotowane dla pracowników)

2.    SKUTECZNE I BEZPIECZNE ŚRODKI (środki bezpieczne dla ludzi, biodegradowalne, o odpowiednim stężeniu alkoholu)

3.    ZLECENIE USŁUGI PROFESJONALISTOM (osoby wykonujące dezynfekcję są odpowiednio przeszkolone i mają wiedzę, jakiego środka użyć do danej powierzchni)

4.    ZASTOSOWANIE NAJBARDZIEJ SKUTECZNEJ METODY (preparaty i płyny dezynfekcyjne, atestowane urządzenia – ozonatory)

„Mistrzostwo w każdej dziedzinie wymaga pracy, pracy i jeszcze raz pracy…” – William Clement Stone